Patizonková polévka
Ráno jsem se nudila, protože nám se dělají zateplení domu, tak jsem krájela a skrabala patizon.
Do hrnce jsem dala kus, zhruba 100g másla, a trochu slunečnicového oleje, aby se mi suroviny nepripalovaly. Počkala jsem, až se e máslo rozpustí, a přidala jsem dvě menší, nakrájené cibule, a skoro celou hlavičku oloupaného a na plátky nakrájeného česneku.
Vše jsem si předem nakrájela, a dala do misek.
Osmahla jsem cibulku a česnek, a přidala jsem na kostičky nakrájený patizon a čtyři na kostičky nakrájené brambory. A nechala jsem vše mírně osmahnout, zatímco jsem přidala malou polévkovou lžíci soli, docela dost pepře, a nakrájené listy z jedné větvičky libečku. Patizon krásně pustil šťávu.
Přidala jsem tři půllitrové hrnky vody, a nechala jsem vše povařit. Polévka měla být mixovaná, ale neměla jsem blender, protože se nám pokazil, tak jsem vše rozstouchala, jako brambory, a po odstavení z ohně jsem nejprve přidala jednu polévkovou lžíci bezlepkové směsi Jizerka, rozmíchanou ve troše (asi půl hrnku) studené vody. Znova jsem vše asi pět minut povarila, a po konečném odstavení z ohně jsem přidala dvě polévkové lžíce zakysané smetany, a zamíchala.